Lucent Objective General Knowledge Book – Download Book in English & Hindi pdf

Lucent Objective GK book: In this article, you will find the complete information about Lucent Objective General Knowledge 2018 book. The Lucent Objective GK book was first published in the year 2007. The Publisher of this book is Lucent Publication. Almost every students study Lucent GK book to prepare for competitive examinations such as Combined Defence Service (CDS), UPSC Civil Services, Railway Recruitment Boards ( RRB),  National Defence Academy (NDA), Indian Forest services (IFS), Special Class railway Apprentices (SCRA), Bank P.O, Patwari, Indian Economic services (IES), L.I.C. MBA,MCA, etc. From this page, you can easily download Lucent Objective GK e-book pdf 2018 in English and Hindi.

About Lucent Objective General Knowledge Book 2018

Book Name Lucent Objective General Knowledge
Format PDF
Language English/ Hindi
Pages 648
Publication Lucent’s Publication

Download Lucent Objective General Knowledge book in English/ Hindi pdf 2018 free

Lucent Samanya Gyan Hindi Book PDF is the most famous book among candidates who are in the preparation of Competitive Examinations.. This book is highly useful for the preparation of various competitive exams such as MPPSC, SSC CGL, SSC, Railway, UPPSC and all other competitive entrance tests.Below, we are giving a list of topic covered in the Lucent’s Objective GK Book pdf which you will see after downloading this book pdf .

Topics under Lucent’s GK English Book pdf 2018

  • Geography of India
  • Science and technology
  • Modern India
  • History
  • Indian economy
  • World history
  • Indian Constitution
  • Physics
  • Zoology
  • Diverse
  • Medieval India
  • Chemistry
  • Geography
  • Ancient India
  • computer
  • Games & Sports

Topics under Lucent’s Samanya Gyan Hindi Book pdf 2018

  • भारतीय संविधान
  • विविध
  • भूगौल
  • मध्यकालीन भारत
  • खेल खुद
  • प्राचीन भारत
  • आधुनिक भारत
  • विश्व इतिहास
  • रसायन विज्ञानं
  • जीव विज्ञानं
  • कंप्यूटर
  • भौतिक विज्ञानं
  • विज्ञानं एवं प्रोयौगिकी
  • भारतीय अर्थव्यवस्था
  • इतिहास
  • भारत काभूगौल

Lucent Objective General Knowledge Questions and Answers

1. Which vitamin is not found in milk?
Ans- Vitamin ‘C’

2. Which gland secrete insulin?
Ans-pancreas

3. Which game is associated with Durand Cup?
Ans-football

4. Who is the biggest dam in India?
Ans-Hirakud Dam

5. How many Indian languages have been recognized in the 8th Schedule of the Constitution?
Ans-22

6. What is the currency of China?
Ans-Yuan

7. Who is the founder of Red Cross?
Ans-Henry Dunant

8. What is the disease caused by hemoglobin deficiency?
Ans-Anemia

9. Who is called a Nightingale in India?
Ans-Sarojini Naidu

10. Who started the Kutub Minar in Delhi?
Ans-Qutbuddin Aibak

11. Who was the founder of the Banaras Hindu University?
Ans- Madan Mohan Malaviya

12. Who were the writers of economics?
Ans-Chanakya (Kautilya)

13. Where is the Vivekananda memorial located?
Ans- Kanyakumari

14. Where is the headquarters of SAARC located?
Ans- Kathmandu (Nepal)

15. How many countries are members of SAARC?
Ans-8 (India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Maldives, Bhutan, Pakistan, Afghanistan)

16. What is the length of India’s coast line?
Ans- 7516
17. Which country is the largest producer of mica in the world?
Ans- India

18. Who has built Grant-Trunk Road?
Ans-Sher Shah Suri

19. Which disease is due to deficiency of vitamin ‘B’?
Ans-Berry-Berry

20. What is the deficiency of Vitamin ‘C’?
Ans-scurvy

How to Lucent Book – Objective General Knowledge

If you are looking to download Lucent Objective General Knowledge 2018, click on the download button given below.

Lucent Objective General Knowledge Book in Hindi 2018 – Download here

Lucent Objective General Knowledge Book in English 2018 – Download here

Disclaimer: Intelligentscholars.in is not the owner of this book, We have neither produced nor scanned this book. We are just giving the link already available on the Internet. If in some way or the other, it breaks the law or has any fault, let us know. Thank You So Much!

Narishan

Nature Lover! Knowledge Seeker!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *